Antec is partner van Building Technology

ENGINEERING — SKIDBOUW

Skidbouw

In de industrie betekent skidbouw het bouwen van een dragend gedeelte (frame) waarop een vaak complex werkende installatie wordt geplaatst. Door montage op een basis wordt het geheel mobiel waardoor skidbouw ervoor zorgt dat installaties snel kunnen worden ingezet.
Skidbouw
Een skidbouw, waarbij een frame van staal wordt gelast en verschillende componenten zoals pompen en leidingen worden gemonteerd.

Opbouw van de skid

Een skid bestaat meestal uit een vrij eenvoudig deel (frame) en een complex deel (installatie).

Het frame zelf kent meestal een vrij eenvoudig ontwerp. Frames worden voornamelijk gemaakt van RVS (roestvrij staal) omwille van de hoge corrosiebestendigheid. Een verwijderbare verbinding wordt gerealiseerd door gebruik te maken van bouten en moeren. 

Het complexe deel van de skid is wat er op het frame zal worden gemonteerd.
Dit kunnen pompen zijn, maar ook onderdelen van leidingen en tanks. Hier worden mogelijk lasverbindingen en/of flensverbindingen gebruikt voor de montage. Bijkomend kunnen er ook meetcomponenten worden geplaatst die bepaalde grootheden kunnen meten. Meetinstrumenten kunnen digitaal maar ook analoog zijn. Daarnaast kunnen ook besturingscomponenten worden geïnstalleerd.

 

Montage van de skid

Buizen, apparaten en verbindingen hebben allemaal verschillende vormen, hierdoor worden diverse materialen gebruikt om aan wettelijke normen en voorwaarde te voldoen. Zo kunnen er eisen over bijvoorbeeld de betreffende druk die de installatie moet aankunnen, de corrosiebestendigheid en de hygiëne.


Een nauwkeurig gelaste stalen frame in aanbouw, met leidingen en componenten die worden geïnstalleerd door vakmensen.
Zes skids met frequentiegestuurde pomp

Wat is een skid ?

Een “skid” is in feite een soort pallet, maar binnen de installatietechniek verwijst deze term naar een frame waarop processystemen, -installaties of modules worden gemonteerd. Denk hierbij aan pompen, tanks, leidingen of warmtewisselaars, maar ook complete installaties inclusief de regel- en meettechniek. Elk skid is dus uniek, afgestemd op de functie binnen het uiteindelijke proces en de vereiste specificaties. Het vooraf compleet installeren en assembleren van alle onderdelen op een frame is praktischer en sneller dan het ter plaatse assembleren van alle afzonderlijke componenten. Hierdoor wordt de onderbreking van uw productieproces verkort en behoudt u uw productieniveau.

Wat is skidbouw ?

Het bouwen van skids vereist een specifieke expertise en veel ervaring, en wordt uitgevoerd door bedrijven die deze kennis in huis hebben. Een skid bestaat doorgaans uit twee hoofddelen: het frame en de installatie. Het frame wordt meestal vervaardigd van stalen kokers en afgewerkt met een poedercoating om het corrosiebestendiger te maken. Omdat de volledige installatie binnen het frame wordt gebouwd, is het gemakkelijk te vervoeren.

Installatie skidbouw

Het installatiedeel van een skid is complexer. Dit omvat het procesonderdeel dat op het frame wordt gemonteerd. Wat dit ingewikkeld maakt zijn onder andere verschillende las- en flensverbindingen, diverse vormen en typen leidingen en tanks, de prestaties die de installatie moet leveren (zoals drukvereisten), verschillende typen meet- en regeltechnische componenten, en bijbehorende hardware en software. Het voordeel voor u is dat wij gespecialiseerd zijn in skidbouw en het bouwen van skids onze passie is. We ontwerpen en bouwen uw skid met hoogwaardige componenten en materialen, volledig volgens uw wensen en specificaties. Vervolgens ondergaat het uitgebreide tests en leveren we het bedrijfsklaar af.

Werkwijze Antec voor skidbouw

Antec biedt met skidbouw een complete oplossing voor de procesindustrie, die direct operationeel is zodra deze is aangesloten. Van een skid als stevig basisframe waarop verschillende componenten kunnen worden gemonteerd, zoals pompen, warmtewisselaars of industriële leidingen, tot een volledig functionele unit. Voordat we met de skidbouw beginnen, brengen we een bezoek aan jouw bedrijf. We bekijken de ontwerptekeningen en voorgaande studies voor de skid en helpen bij het verfijnen van het ontwerp. In ons metaalatelier fabriceren we de benodigde frames in staal of roestvrij staal (rvs), en lassen we leidingwerk van kunststof, gecoat staal of inox. De keuze van materialen en de grootte van de skid zijn afhankelijk van de industriële toepassing.